Leer hier hoe je impactvol kan communiceren.


Inleiding

Op donderdag 16 februari 2023 heb ik de kans gehad om een gastcollege te volgen van Jorden D’Hulster, alumnus netwerkeconomie. In dit gastcollege heeft hij ons de basis gegeven rond impactvol communiceren, en waarom dit essentieel is in het huidige businessleven. 

De 6 human needs

Een van de belangrijkste punten die hij besproken heeft is het principe van de 6 human needs. De 6 human needs zijn: bijdrage, groei, connectie/liefde, erkenning, variatie en veiligheid. Je gaat ervanuit dat elke mens enkele noden heeft die hij het belangrijkste vindt van deze 6. In een gesprek, met een eventuele klant bijvoorbeeld, is het dus je taak om te kunnen achterhalen aan welke noden die potentiële klant ook echt waarde hecht. Hierdoor zul je op een andere manier omgaan met die persoon en makkelijker kunnen overtuigen tot eventuele actie. Het is ook belangrijk om voor jezelf deze waardes te bepalen, omdat je op die manier ook eerlijk blijft tegen jezelf. 

Bank methode 

Ten tweede hebben we ook de BANK methode gezien. Dat is een manier om met stressvolle situaties om te gaan. BANK staat voor: Bewustzijn, Afstand/Adem, Nieuwsgierig en Keuze. In plaats van direct en emotioneel te reageren moet je er juist werk van maken om voor jezelf 4 belangrijke stappen te doorlopen. Ten eerste: Bewustzijn, ben ik mij bewust van wat er gebeurt, wat er gezegd is? Ten tweede: Afstand, neem even afstand om op adem te komen en na te denken over de hele situatie. Ten derde: Nieuwsgierig, wat is er juist gebeurd waardoor deze situatie tot stand is gekomen? En tot slot: Keuze, tot slot kan je een keuze maken op welke manier je wil om gaan met de situatie, welk antwoord je wil geven op de vraag/aanval van de tegenpartij. 

Conclusie

Deze presentatie van Jorden was voor mij het hoogtepunt van de Reboostweek. Het was een heel fijne presentatie die hij met veel enthousiasme heeft gebracht, en hij heeft ook heel veel interactie met zijn publiek gebruikt, waardoor het nog aangenamer was om mee te volgen. De inhoud van de presentatie sloot ook perfect aan bij wat ik wil leren in deze richting en bij het dagelijkse leven, want goed communiceren is de eerste stap tot succes. 

Link naar LinkedIn van Jorden: https://www.linkedin.com/in/jorden-dhulster/


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *